Progesteron spelar en nyckelroll vid utveckling av myom
Det finns ett tydligt samband mellan myom och steroidhormonsyntes. Tidigare har östrogen setts som primär stimuli för tumörtillväxt, men nya upptäckter pekar på att progesteron har en mer framträdande roll än man tidigare trott.
Myom är den vanligaste benigna tumören som uppstår i bäckenet hos kvinnor. Den bildas troligtvis utifrån klonal expansion av en enskild glattmuskelcell i livmodern. Myom kännetecknas av långsam cellulär proliferation samt en överproduktion av extracellulär matrix.
Det är svårt att urskilja en särskild orsaksfaktor till myom. Snarare är det en komplex bild av faktorer som ligger bakom tumörutvecklingen. Dock har flera epidemiologiska studier pekat på ett samband mellan ålder och myom. Risken att drabbas ökar drastiskt med stigande ålder, cirka 60 procent av kvinnor som diagnostiseras med tumören är mellan 40 och
60 år.
– Myom orsakar vanligtvis inga symtom överhuvudtaget, men vissa kvinnor får kraftiga blödningar från livmodern och smärtor som påminner om mensvärk. En del kan även få missfall eller bli infertila, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet, samt överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Vilka symtomen blir beror bland annat på tumörens massa och placering i livmodern. Dock kan myomet även modulera endometriets genuttryck vilket troligtvis orsakar några av symtomen.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Kvinnor kan ha en eller flera myom i varierande storlek. Hur tumören bildas är inte helt klarlagt, men X-kromosomlänkade studier föreslår att den är monoklonal och uppstår från en enskild myocyt med neoplastiska förändringar. Både genetiska mutationer och epigenetiska förändringar tros ligga bakom konversionen till en myomcell.