Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Urinvägsinfektioner i barndomen kan leda till sämre njurfunktion

En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att kvinnor som fått njurskador med anledning av urinvägsinfektion i barndomen har lägre njurfunktion och högre blodtryck i vuxen ålder
Annons

Studier på kvinnor med njurskada som orsakats av urinvägsinfektion i barndomen är sällsynta. Men nu kommer de första resultaten av en Göteborgsstudie som följt 86 kvinnor, med en medianålder på 41 år, 35 år efter att de hade sin första urinvägsinfektion som barn.

Studien visar att kvinnor med njurskada som orsakats av urinvägsinfektion i barndomen har högre blodtryck och lägre njurfunktion än kvinnor som inte har någon njurskada. Det skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Betydelse för framtidens uppföljningsprogram

Annons
Annons

Forskningen visar också att kvinnor med njurskada hade betydligt högre blodtryck under graviditet men ingen ökad risk för komplikationer som exempelvis havandeskapsförgiftning. För de kvinnor som drabbats av många urinvägsinfektioner med hög feber i barndomen så avtog dessa i takt med ökad ålder.

– Samma kvinnor följdes upp även 15 år tidigare, då med en medianålder på 27 år, men då var blodtrycksökningen inte lika påtaglig och det noterades heller inte någon kraftig försämring av njurfunktionen, säger Carin Gebäck, doktorand vid Sahlgrenska akademin i pressmeddelandet.

Carin Gebäck menar att de nya studieresultaten kommer få betydelse för framtidens utformning av de uppföljningsprogram som finns för barn med njurskada som orsakats av urinvägsinfektioner.

Annons
Annons

– Uppföljning av blodtryck och njurfunktion i vuxen ålder bör övervägas hos dessa barn, liksom extra kontroller av blodtrycket under graviditet, säger Carin Gebäck, i pressmeddelandet.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/41237

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.