Studie: Risken för njursten ökar efter en antibiotikakur
En brittisk studie kopplar behandling med orala antibiotika till en ökad risk för njursten, speciellt hos barn. "Resultaten tyder på att njursten kan förebyggas genom en minskning av inadekvat antibiotikaexponering", säger barnurologen Gregory Tasian till Läkemedelsvärlden.
I studien jämförde forskarna uppgifter från närmare 26 000 patienter med njursten med omkring 260 000 ålders- och könsmatchade patienter utan njurstensdiagnos. Detta blev möjligt genom att forskarna hade tillgång till elektroniska journaldata från 641 primärvårdsmottagningar i Storbritannien.
Läs även: Medicinsk översikt om urinvägskonkrement (Njursten Uretärsten Blåssten)
Det visade sig att patienter som tidigare hade behandlats med orala antibiotika för till exempel luftvägs- eller urinvägsinfektion hade en ökad risk för njursten. Det handlade om en fördubblad upp till tredubblad risk beroende på vilken substans patienten hade fått. Risken minskade över tid efter antibiotikakuren men var fortfarande förhöjd tre till fem år efter behandlingen.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Störst risk för njursten hos barn
Resultaten som nu finns publicerade i tidskriften Journal of American Society of Nephrology visar att risken för njursten efter en antibiotikakur är som högst bland de yngsta patienterna, under omkring 20 år.
Barnurologen Gregory Tasian, som är en av dem som har lett studien, menar därför att vården bör vara mer restriktiv när de gäller att skriva ut antibiotika till barn.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
– De här resultaten visar att exponering för vissa antibiotika är en ny riskfaktor för njursten och att risken är störst om exponeringen sker i yngre åldrar, säger Gregory Tasian och fortsätter:
– Resultaten tyder på att njursten kan förebyggas genom en minskning av inadekvat antibiotikaexponering och att välja alternativa antibiotika för patienter som har en förhöjd njurstensrisk, säger Gregory Tasian.
Tarmflorans betydelse för njursten
Forskarna understryker att sambandet mellan antibiotika och förhöjd njurstensrisk inte kan bevisa något orsakssamband innan resultaten har bekräftas i fler studier och undersökts vidare.
Samtidigt går deras resultat i linje med tidigare forskning som visar att antibiotikabehandling ger förändringar av tarmens bakterieflora – i större utsträckning hos barn än hos vuxna. Vidare finns det studier som tyder på att sammansättningen av tarmfloran har betydelse för bildning av stenar i njurarna och övriga urinvägar.
De klasser av antibiotika där forskarna sett en koppling till njursten är sulfapreparat, cefalosporiner, fluorokinoloner, nitrofurantoin/metenamin och bredspektrumpenicillin.
- Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/antibiotika-kan-oka-risken-for-njursten/