Potensläkemedel ökar bland svenskarna
De senaste tio åren har förskrivningen av potensläkemedel ökat med 40 procent. Försäljningen är som störst i åldersgruppen 70+ där det handlar om en nästan 70-procentig ökning, rapporterar Läkemedelsvärlden.
– Patienterna har blivit duktigare på att ta ansvar för sin egen vård. Vi har blivit bättre på att söka hjälp, även för problem av den här typen, säger Birgitta Hulter, auktoriserad klinisk sexolog och doktor i neurologi, till tidningen.
Störst är förskrivningen bland män i 70-årsåldern där närmare 50 000 män hämtade ut minst ett recept på potensläkemedel under 2016. Det innebär en ökning med 69 procent under det senaste decenniet. Men potensläkemedel har även ökat i yngre åldersgrupper. Siffror är hämtade från Socialstyrelsens läkemedelsregister.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Två stora patientgrupper för potensläkemedel
De som potensläkemedel främst blir aktuellt för är dem med sjukdomar som ger upphov till erektil dysfunktion, till exempel prostatacancer och hjärt-kärlsjukdom. Dessa patienter är sannolikt de äldre medan det hos yngre ofta handlar om psykologiska problem, menar Birgitta Hulter.
– Det finns väldigt mycket som påverkar sexuell funktion. Men det har ändå inte fått ta någon större plats i hälso- och sjukvården. Många tänker att potensproblem är något man får lösa privat, som man inte ska komma dragandes till vården med, säger hon och hoppas att potensläkemedel i framtiden ska bli receptfria för att undvika en svart marknad.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/stor-okning-av-potenslakemedel/