Ungas smärta tas inte på allvar
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Barn och ungdomar som ofta har ont någonstans, till exempel magont eller huvudvärk, blir inte alltid tagna på allvar, visar norsk forskning. Det är doktoranden Kristin Haraldstad på högskolan i Oslo som låtit 1 230 barn och ungdomar i åldern åtta till 18 år svara på frågor om de haft ont under de senaste tre månaderna, rapporterar nyhetsbyrån TT.
Studieresultaten visade att sex av tio upplevt smärta, men det var endast i elva procent av fallen som det fanns någon tydlig diagnos bakom. Huvudvärk och magont är de vanligaste smärtorna, och enligt studien ökar smärtupplevelserna med stigande ålder.
– Det här är ett ökande problem. Den bilden ger flera internationella studier och den bekräftas av erfarna skolsköterskor, säger Kristin Haraldstad till TT.
Hon menar att det är viktigt att detta problem uppmärksammas eftersom smärta kan påverka livskvaliteten. Enligt studieresultaten kunde man endast i en mindre del av fallen koppla smärtan till en skada eller sjukdom. Kristin Haraldstad pekar på att somatisering, det vill säga när känsloupplevelser eller problem tar sig uttryck i kroppsliga symtom, kan vara en faktor. Exempelvis uppger många ungdomar att pressen i skolan kan vara en bakomliggande orsak till smärtan.
– Oro, stress och press. Det är ofta psykosociala faktorer bakom, säger Haraldstad.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Kommunikationen mellan unga och vuxna är dock många gånger bristfällig och föräldrar till barn som har ont vet inte sällan om att så är fallet, enligt studien.
– Hos små barn har föräldrarna en tendens att överdriva barnens smärta, när det gäller tonåringarna är det tvärtom, menar Kristin Haraldstad.
- Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter (TT) - http://svt.se/2.108068/1.2155163/ta_ungas_smarta_pa_allvar?lid=puff_2155220&lpos=rubrik