Konstgjorda hornhinnor blir verklighet
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Världens första konstgjorda hornhinneinplantationer har genomförts i Linköping och resultaten verkar vara positiva. För lite mer än två år sedan opererades en nätformad hornhinna in i tio patienters ögon. Nätet leder cellerna i ögat så att de reparerar sig själva. Innan operationen hade patienternas hornhinnor blivit konformade men nu har de flesta hornhinnorna vuxit till sig och blivit jämna.
Problemet med de vanliga transplantationerna med hornhinnor från döda människor är att det är svårt att få tag på tillräckligt många. Det finns även en osäkerhet med dessa operationer eftersom det inte är säkerställt om sjukdomar som demens och cancer kan överföras.
Även om resultaten går i positiv riktning är det ännu inte perfekt. Patienternas syn är inte riktigt lika bra som de som har fått vanliga transplantationer.
– Vi har just börjat, det är en lång utveckling. Man kan jämföra det med intraokulära linser som man får vid starrkirurgi, de uppfanns 1948 och än i dag 62 år senare kommer det ut nyare och bättre varje år. Det kommer att vara likadant med de här hornhinnorna, säger Per Fagerholm vid Linköpings universitetssjukhus till Sveriges radio.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Sveriges radio, vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3951541