Inopererad pump kan minska nervsmärtor
Runt sju procent av världens befolkning lider av nervsmärtor. Problemet har länge gett forskarna huvudbry, eftersom inga förändringar syns i kroppen som förklarar varför smärtan håller i sig även efter att skadan har läkt. Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har nu konstruerat en elektroniskt styrd pump som skickar ut gaba, en av kroppens egna smärtstillande signalsubstanser. Genom att operera in jonpumpen i kroppen kan den hindra smärtsignalerna från att nå hjärnan, så att vi inte upplever smärtan.
– Jonpumpen kan liknas vid en pacemaker, fast för smärtlindring, säger professor Magnus Berggren i ett uttalande på Linköpings universitets hemsida.
– Det unika här är att vi använder organisk elektronik för att skicka kroppsegna kemiska signaler. De organiska materialen accepteras lätt av kroppen eftersom de kommunicerar på samma vis – med laddade joner, säger Daniel Simon, en av forskarna bakom den nya tekniken.
Än så länge har tekniken bara testats på råttor, med positiva resultat. Enligt tidningen Vårdfokus tror forskarna att jonpumpen kan börja användas på människor om fem till tio år.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Linköpings universitet - http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.633415?l=sv