Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Smärta

Så blir du tryggare i mötet med smärtpatienten

Smärta är en av de vanligaste besöksorsakerna i primärvården vilket leder till stor belastning. I NetdoktorPros nya läkarutbildning om svår långvarig smärta får du, genom att följa ett patientfall, knepen som underlättar i mötet med dina patienter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-18

Annons

Omkring 20 till 40 procent av läkarbesöken i primärvården uppskattas vara smärtrelaterade. Trots denna belastning och komplexa sjukdomsbild är smärtutbildningen på läkarprogrammet knapp.

– Primärvårdsläkare träffar så många patienter och de får sällan fortbildning inom smärtområdet. NetdoktorPros läkarutbildning ska ge en ökad förståelse för smärtbehandling. Kan den bidra till att läkare känner sig tryggare är mycket vunnet, säger Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist vid Smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om svår långvarig smärta.

Utbildningen Vad vet du om svår långvarig smärta? tar endast tio minuter att genomföra och alla svaren är anonyma. Genom att följa patientfallet om en 59-årig kvinna med smärta sedan flera år tillbaka får du tips och råd som ska förenkla diagnostisering, behandling liksom uppföljning.

Annons
Annons

– Många smärtpatienter kan få bra hjälp i primärvården medan svårare fall ska remitteras, säger Karsten Ahlbeck.

Vad skiljer långvarig smärta från kortvarig smärta?

– När det gäller långvarig smärta är det ofta det inte hjälper med läkemedelsbehandling och det gäller att vara medveten om det. Läkemedel har en begränsad roll och kan leda till många biverkningar. Till exempel kan man ge opioider i skov men inte längre perioder, säger Karsten Ahlbeck.

Kan du ge något tips vid läkemedelsbehandling av långvarig smärta?

– Att följa läkemedelsmallen men vara noga med att ta bort läkemedel om de inte hjälper. Smärtlindrande läkemedel är ju bara en del av behandlingen av dessa patienter. Sedan måste man vara på det klara med att läkare och patient har samma behandlingsmål. Vad är utgångspunkten för den enskilda patienten? Det ska utbildningen belysa, säger Karsten Ahlbeck. 

Gå vidare till läkarutbildningen om svår långvarig smärta här.

Annons
Annons

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.