Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Smärta

Läkare: Fler läkarbesök borde utgöra smärtfall

Allmänläkarna har bra koll på vad som karakteriserar långvarig smärta men med tanke på hur många som är drabbade är frågan varför inte dessa patienter utgör en större del av läkarnas arbetstid. "Som läkare kan det vara skrämmande att ställa frågan om smärta då det alltid innebär mer jobb. Därför är det viktigt att vara påläst och förberedd inför patientmötet", säger överläkare Karsten Ahlbeck när han kommenterar svaren från läkarutbildningen Vad vet du om svår långvarig smärta?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-11

Annons

Smärtanalysen bör alltid inkludera en bedömning av om det föreligger en långvarig smärta. Vad karakteriserar denna smärta? Hela 191 läkare, vilket utgör 92 procent av de som har svarat på frågan i läkarutbildningen om långvarig smärta, svarade rätt. Det vill säga en smärta som både kan sprida sig och förvärras trots att man inte kan hitta någon bakomliggande patologi.

– Jag brukar ställa den frågan under mina föreläsningar, då läkarna inte är förberedda eller har hunnit läsa på och då brukar många gissa på det andra svarsalternativet; Attacker med smärta som kan definieras som nociceptiva eller neuropatiska. Det här var ju betydligt bättre, säger Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist vid Smärtkliniken på Capio S:t Görans Sjukhus, tillika faktagranskare av NetdoktorPros läkarutbildning Vad vet du om svår långvarig smärta?

"Majoriteten av smärtpatienterna kan få bra hjälp i primärvården"

Annons
Annons

Samtidigt blir han förvånad över att läkarna inte träffar fler patienter med långvarig smärta. Majoriteten, däribland flest allmänläkare, svarade att de träffade mellan 0-20 eller 21-50 smärtpatienter varje år.

– 20 procent av befolkningen har långvarig smärta och då kan man fråga sig varför det inte är fler som dyker upp hos sin doktor. Orsaken kan vara att patienten inte söker hjälp eller att läkaren inte frågar efter smärta. Som läkare kan det vara skrämmande att ställa frågan då det alltid innebär mer jobb. Därför är det viktigt att vara påläst och förberedd inför patientmötet, säger Karsten Ahlbeck och fortsätter:

– Majoriteten av smärtpatienterna kan få bra hjälp i primärvården och det är det som läkarutbildningen på NetdoktorPro fokuserar på. Om allmänheten vet att det går att behandla i primärvården lär fler söka hjälp i ett tidigt skede och få behandling.

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Nyttan av att skatta smärtgraden

Enligt läkarsvaren upplever den typiska smärtpatienten sin långvariga smärta som måttlig till svår vid det första läkarbesöket. Skattningsskalor är något som Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass.

Annons
Annons

– Graden av smärta, eller kanske framförallt upplevelsen av smärtan, säger hur stort problem den orsakar i patienternas liv, säger han.

Läkarsvaren avslöjar att 20 procent nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter.

– Möjligen känner man inte till instrumenten, men jag skulle gissa på att läkaren inte anser att skattningsskalor ger en objektiv bedömning. Jag talar inte om ovilja från läkarna utan jag tror snarare att det handlar om att det känns för ospecifikt. Men använder man det rätt är det verkligen bra. Det viktiga här är att sätta fingret på den upplevda smärtan och använda siffran som ett verktyg till att förbättra behandlingen.

[ReadMoreLinkBoxThird]

Väga biverkningar mot smärta

Många smärtpatienter, ungefär hälften enligt svaren från läkarutbildningen, har problem med biverkningar av medicinerna.

– Precis som att ta upp själva smärtan, är det viktigt att fråga patienten om biverkningar. Patienten kan tycka det är rimligt med lätt yrsel vid uppresning som biverkning om medicinen reducerar smärtan i övrigt, säger Karsten Ahlbeck.

På frågan om läkarutbildningen om svår långvarig smärta har varit till nytta för den kliniska vardagen svarade 74 procent av läkarna ja.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Jätteroligt! Det är ju lite hetare med till exempel hjärtinfarkter så detta är verkligen ett steg framåt, speciellt då de akademiska utbildningstimmarna om smärta på läkarutbildningen är få, avslutar Karsten Ahlbeck.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.