Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Smärta

Smärtstillande till barn saknar ofta vetenskaplig grund

Uppskattningsvis är långvarig smärta hos barn lika vanligt förekommande som hos vuxna. Dock råder det säkerhetsrisker vid medicinering då smärtstillande läkemedel sällan är testade på unga.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-08

Annons

Globalt lider omkring 20 procent av alla barn och ungdomar av någon form av långvarig smärta. Den upplevda smärtan är densamma som hos vuxna individer, något som tidigare inte var en självklarhet.

– För några decennier sedan trodde man att små barn inte kände smärta men så vet man ju att det inte är idag. Långvarig smärta hos barn och ungdomar är kanske mindre vanligt än hos vuxna men det förekommer, säger Jan Persson, överläkare i anestesi och smärtlindring vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Annons
Annons

Orsaken till långvarig smärta är varierande och kan därför vara svår att identifiera. Det finns undersökningar som visar på att många patienter med långvarig smärta inte får den hjälp de behöver, menar Jan Persson.

– Dock är nog problemen mindre hos unga men ett problem i sammanhanget är att smärtstillande läkemedel inte är testade på barn.

Tron på erfarenhet

Farmakologisk behandling till barn innebär generellt säkerhetsrisker. Till exempel fabriceras läkemedel i förpackningar eller koncentrationer som inte är lämpade för barn, vilket gör att sjukvårdspersonalen måste dela och späda. Trots att de som arbetar med barnsjukvård är mycket observanta på detta finns det risk att det blir fel. Vidare är långtidseffekten osäker då många läkemedel saknar vetenskapliga studier på barn.

– Det går inte att bedriva forskning på samma sätt som på vuxna individer. Men även om läkemedlen inte är testade av läkemedelsföretagen stödjer de sig i många fall på gedigna erfarenheter, säger Jan Persson.

Annons
Annons

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.