Nya terapier ska förenkla vardagen för personer med PsA
Tabletter kan komma att ersätta injektionsbehandling vid psoriasisartrit (PsA), enligt en studie som lyftes under reumatologikongressen Eular. “Det här är upplyftande resultat”, säger professor Philip Mease, studiens försteförfattare, till Dagens Medicin.
Under Eular (European League Against Rheumatism) förra veckan presenterades två studier om nya behandlingsmöjligheterna vid ledsjukdomen psoriasisartrit. Det rapporterar Dagens Medicin.
Den ena rör tablettbehandlingen med den aktiva substansen toficitinib – en Jak-hämmare som blockerar ett specifikt protein som kallas januskinas. Behandlingen utvärderas nu i en fas 3-studie.
– Det här är upplyftande resultat eftersom vi behöver utöka behandlingsarsenalen vid psoriasisartrit. Och dessutom kommer många patienter att uppskatta tablettbehandlingen. Föreställ er själva om ni skulle drabbas av en kronisk sjukdom och får valet mellan tabletter eller injektioner, säger Philip Mease, studiens försteförfattare samt professor vid University of Washington School of Medicine och verksam vid Swedish Medical Center, USA, till tidningen.
Det är en randomiserad och placebokontrollerad studie som omfattar 422 patienter med aktiv psoriasisartrit. Patienterna lottades till att antingen få toficitinib, TNF-hämmaren adalimumab eller placebo. Adalimumab är standardbehandlingen vid PsA och tas genom injektion.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »
Tablettbehandling effektivt vid psoriasisartrit
Forskarna tittade på om det kunde se en minskad sjukdomsaktivitet med minst 20 procent efter tre månader. Även deltagarnas funktionsförmåga undersöktes under de tolv månader som uppföljningen pågick.
Resultatet var tydligt redan efter två veckors behandling – toficitinib var överlägsen placebo då mellan 50 och 60 procent hade en minskad sjukdomsaktivitet med minst 20 procent, jämfört med 33 procent i placebogruppen. Även funktionsförmågan var bättre hos de som fått det nya läkemedlet.
Enligt forskarna hade toficitinib få biverkningar. Två som rapporterades i samband med tablettbehandlingen var infektioner i övre luftvägarna och huvudvärk.
Färre symtom – både i leder och hud
Den andra studien som Dagens Medicin rapporterar om är en som rör human monoklonal antikropp kallad guselkumab. Den blockerar ett protein som är involverad i inflammationsprocessen vid psoriasisartrit. Läkemedlet utvärderades i en fas 2-studie med 149 patienter, där deltagarna lottades till att antingen få antikroppen eller placebo under elva månader.
Efter fyra veckors behandling uppvisade patienterna som fick guselkumab förbättringar i symtom. Efter sex månader hade 58 procent av patienterna i antikroppsgruppen en minskad sjukdomsaktivitet med minst 20 procent. I placebogruppen var motsvarande siffra 18 procent.
Hos 40 procent av deltagarna som hade fått det nya läkemedlet hade även psoriasis i huden läkt ut helt, jämfört med sex procent hos de som fått placebo.
– Fynden pekar på att vi kan ha en ”game changer” på gång inom psoriasisartrit och det känns spännande, säger Atul Deodhar, professor vid Oregon Health & Science University, USA, samt studiens försteförfattare, till Dagens Medicin.
Enligt forskarna hade antikroppen en liknande säkerhetsprofil som uppvisats i tidigare studier.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/16/nya-terapier-kan-vanta-for-psoriasisartrit/