Nya rekommendationer vid rörelseorganens sjukdomar
Nyligen uppdaterade Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, artros och osteoporos. Läs en sammanfattning av de viktigaste budskapen här.
De nationella riktlinjerna ska ligga till grund för olika beslut inom hälso- och sjukvården. Riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar publicerades i januari 2021 och är en uppdatering av riktlinjerna som publicerades 2012.
Dessa sjukdomar ingår i riktlinjerna:
- Tre inflammatoriska reumatiska sjukdomar:
- reumatoid artrit (ledgångsreumatism)
- axial spondylartrit (inflammatorisk ryggsjukdom)
- psoriasisartrit (som drabbar många med hudsjukdomen psorisasis)
- artros
- benskörhet (osteoporos)
Tidig diagnos, behandling och patientutbildning
De uppdaterade riktlinjerna innehåller totalt 78 rekommendationer till hälso- och sjukvården. Här är några centrala budskap:
Tidig diagnos och utredning
Det är viktigt att fler patienter får en diagnos och utredning tidigt, innan sjukdomen utvecklas och blir allvarlig. Genom att tidigt sätta in effektiva läkemedel kan skador undvikas.
Fysisk träning centralt i behandlingen
Vid sjukdom i rörelseorganen är fysisk träning mycket viktigt för att må bra. Ofta behövs hjälp med träning och rehabilitering av flera i hälso- och sjukvården som arbetar tillsammans.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Operationen artroskopisk kirurgi hjälper sällan
Vissa patienter med artros får en operation som kallas artroskopisk kirurgi, något som dock sällan hjälper. Behandlingsmetoder som fysisk träning och patientutbildning rekommenderas istället.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/information-till-patienter/om-publicerade-riktlinjer/rorelseorganens-sjukdomar/