Genvarianter som ökar risken för SLE identifierade
Personer som bär på en speciell genvariant löper inte bara en ökad risk för att drabbas av den reumatiska sjukdomen SLE – arvsanlaget har även visat sig vara en riskökning för akut njurinflammation och stroke. Men nu har forskare vid Akademiska sjukhuset lyckats visa hur denna riskgenvariant påverkar funktionen hos immunceller, vilket banar väg för nya, effektiva behandlingar.
Den autoimmuna reumatiska sjukdomen SLE (Systemisk lupus erythematosus) orsakar mycket lidande med smärta och ledinflammation hos de drabbade. Majoriteten, 90 procent, av patienterna är kvinnor. Ny forskning har nu identifierat en riskgenvariant som kan förklara varför vissa drabbas av sjukdomen och i vilken grad.
– Detta är den första studie som visar att patienter som bär på en viss riskgenvariant i STAT4, har en ökad känslighet för överaktivering av T-celler som driver på inflammationsprocessen vid SLE. Förutom en ökad risk att utveckla sjukdomen och få ett svårare förlopp, löper dessa personer ökad risk för akut njurinflammation och stroke, säger Niklas Hagberg, forskare inom reumatologi vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Fyndet öppnar upp för nya sätt att behandla sjukdomen. Detta uppmärksammas i samband med internationella SLE-dagen den 10 maj.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »
Ny behandling som biter på SLE
Uppsalaforskarna har gått vidare och upptäckt att SLE-patienter med denna specifika riskgenvariant svarar bra på en substans som är kandidat till nya läkemedel, en så kallad selektiv Januskinashämmare.
– Bättre förståelse av hur riskvarianter i gener i immunsystemet påverkar cellulära funktioner kan förhoppningsvis leda till att vi i framtiden kan dela in patienterna i flera grupper som svarar på olika behandlingar och därmed erbjuda effektivare terapier, säger Niklas Hagberg.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/ny-kunskap-om-riskgenvarianter-bakom-sle-banar-vaeg-foer-effektivare-behandling-2500119