Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar
Socialstyrelsen har tagit fram åtgärder vid sjukdomar i rörelseorganen. Riktlinjerna omfattar följande diagnosområden: osteoporos, artros i knä och höft, inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit, psoriasisartrit och reumatoid artrit.
Läs de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar här.
Konsekvenserna av sjukdomar i rörelseorganen är omfattande. För den enskilda personen innebär de försämrad livskvalitet i form av smärta, minskad rörlighet, förlust av oberoende och minskat välmående i allmänhet. Dessa sjukdomar svarar även för en stor andel av vårdkonsumtionen. Exempelvis orsakar besvär i skelett, leder och muskler uppskattningsvis 20–30 procent av det totala antalet läkarbesök inom primärvården. Sjukdomarna är också en av de vanligaste orsakerna till nedsättning av arbetsförmågan och till långtidssjukskrivningar.
Flertalet rekommendationer i riktlinjerna riktas till primärvården, där åtgärderna i första hand utförs eller förväntas utföras. Primärvården har en betydelsefull roll i arbetet med att tidigt identifiera personer med artrit, osteoporos och artros. Primärvården utför också en omfattande del av rehabiliteringen av dessa personer. Så inleder Socialstyrelsen riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar osteoporos, artros i knä och höft, inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit, psoriasisartrit och reumatoid artrit.
Under hösten 2017 påbörjade Socialstyrelsen arbetet med att revidera riktlinjerna och en remissversion beräknas vara klar sommaren 2019.