Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Varför vissa klarar sig bättre från stressjukdomar

Istället för att fokusera på vilken skada stressen gör på våra kroppar vill psykiatriforskare nu satsa på att förebygga mentala sjukdomar orsakade av stress. Bland annat genom att studera varför vissa klarar sig bättre från att drabbas. Det rapporterar SVT Vetenskap.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-27

Annons

Vilken motståndskraft, eller resiliens, en person har mot stressjukdomar är inte medfött utan något vi kan påverka. Detta är tvärtemot vad forskningen tidigare har visat.

– Man är inte född motståndskraftig eller inte, det går att påverka. Det är positivt för det gör att man inte är dömd att hantera stress dåligt på förhand, säger Anne-Laura van Harmelen, en av psykiatriforskarna från Cambridge som skrivit artikeln, till SVT Vetenskap.

För att kunna hjälpa personer med stressjukdomar att inte återinsjukna samt att stärka resiliensen hos personer som ännu inte blivit sjuka menar Anne-Laura van Harmelen att det är viktigt att förstå mer om vilka faktorer som bidrar mest. Denna forskning skulle till exempel vara användbar på arbetsplatserna.

Annons
Annons

Avgörande stressfaktorer

Anne-Laura van Harmelen, som forskar på hur olika familjeförhållanden påverkar motståndskraft mot stressjukdomar, menar att många faktorer kan vara inblandade. Förutom sociala omständigheter kan det handla om reaktionen på stresshormon, hur hjärnan anpassar sig till stressade situationer och sättet att styra känslouttryck.

För att minska antalet sjukskrivningar med stressrelaterad orsak måste forskningen därför ändra riktning, skriver 38 psykiatriforskare från Europa och USA i en artikel publicerad i Nature Human Behaviour. Detta skulle förmodligen innebära stora vinster för samhället, menar forskarna.

Annons
Annons

    Källor

  • Svt.se - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/psykiatriforskare-vi-behover-forska-mer-om-hur-vi-forebygger-stressjukdomar

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.