Unga med psykos får olika vård beroende på var i Sverige de bor
Årligen drabbas runt 1000 unga av psykos och de får inte alltid den vård som vetenskapligt visat sig vara effektiv, enligt en kartläggning som Vetenskapsradion har gjort.
Exakt hur vården ser ut för de unga som för första gången drabbas av psykos finns ingen statistik på – varken hos Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg eller Sveriges kommuner och landsting. Nu har Vetenskapsradion gjort en kartläggning bland Sveriges landsting som visar att vården ser ojämn ut i landet. Främst i storstäderna finns mottagningar för nydebuterad psykos och i vissa landsting finns särskilda team men som också samtidigt jobbar med andra patientgrupper. I de mindre tätbefolkade landstingen är dock patientunderlaget för litet för att ha särskilda team för unga med psykos.
– Om vi tittar på det som levereras till personerna själva som insjuknar i en psykos och till deras familjer, så skulle jag säga att vi inte lever upp till den kunskap som vi har och den nyaste forskningen, säger Ing-Marie Wieselgren som är samordnare för psykiatrivården på Sveriges kommuner och landsting.
Vård omgående viktigt för att minska återfall
Enligt vetenskapliga studier minskar tidiga och snabba insatser risken för att psykoserna ska återkomma, och för att individen ska utveckla schizofreni.
Genetikprofessor Martin Schalling, som även är ordförande i Psykiatrifonden, är kritisk till den vård som ges i Sverige.
– Den följer inte den publicerade övertygande vetenskapen som finns, konstaterar han.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6700391