Tid kan avgöra resultat efter terapi
Hur mycket tid ska man egentligen lägga på terapi för en långsiktig förbättrad hälsa? Det valet kan vara avgörande visar en studie gjord vid Helsingfors Universitet.
I sin för sitt slag mycket ovanliga undersökning jämfördes två korttidsbehandlingar med en längre psykodynamisk behandling. Efter avslutad behandling följdes sedan patienterna under tio år med syftet att undersöka hur deras hälsotillstånd utvecklats på sikt.
367 patienter lottades till tre olika behandlingar – två korta på 12 eller 20 sessioner och en längre psykodynamisk behandling på 240 behandlingstimmar fördelat på två gånger i veckan.
Till en början såg de kortare behandlingarna ut att ge bäst resultat, men åren efter terapins slut var inte bilden densamma. Det studien visade var istället att ett hållbart resultat hos patienter med komplicerade problem så som ångest eller depression ofta kom sig av längre terapitider. På sikt visade alltså de patienter som genomgått långtidsterapi en fortsatt hälsförbätting efter terapin, medan de som lottats till kortterapi stod still eller rentav försämrades. Patienterna i kortterapi sökte därför i högre grad ny hjälp under årens gång.
Forskarna till studien framhåller dock att det i alla testgrupper fanns patienter som inte blev hjälpta alls och att ingen behandling kan hjälpa alla.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6638559