Skollagens krav på skolpsykologer uppfylls inte
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Många grundskolor i Sverige har svårt att uppfylla skollagens krav på att det i varje skola ska finnas tillgång till en psykolog. En av förklaringarna kan vara att det på vissa håll är svårt att rekrytera, rapporterar Ekot.
Behovet av skolpsykologer är stort på vissa håll i landet, men att det ska finnas en psykolog och en kurator på varje skola verkar vara svårt att tillgodose i vissa kommuner.
I den nya skollagen ställs det bland annat högre och tydligare krav på elevvården i skolan.
– Tidigare har det funnits mer allmänna formuleringar. Men nu ska det finnas skolpsykolog och kurator tillgängligt för alla elever. Det är ett tydligt krav, säger undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Skolverket.
En pågående sammanställning från Psykologförbundet visar att det finns för få skolpsykologer. I genomsnitt finns det en anställd per 1 500 elever i grundskolan.
– Det behövs omkring drygt 1 000 nya psykologer i skolan för att uppnå en någorlunda kvalitativ nivå. Vi vet att väldigt många kommuner helt saknar psykologer fortfarande. Dels har det inte varit obligatoriskt tidigare. Då har en hel del valt att avstå. Och ibland har det varit okunskap om möjligheterna och nyttan med lagen, säger Psykologförbundets ordförande Lars Ahlin till Ekot.
- Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4654595