Ökad användning av sömnmedel
Förskrivningen av sömnläkemedlet melatonin har ökat med över 40 procent mellan 2015 och 2016. Den kraftigaste ökningen sågs bland vuxna kvinnor, visar ny statistik från Socialstyrelsen.
Sedan sömnhormonet melatonin introducerades som läkemedel 2008 har det ökat stadigt och i fjol förstärktes trenden ytterligare. Under 2016 skrevs läkemedlet ut till 0,8 procent av befolkningen, omkring 80 000 personer, jämfört med 2015 knappt 0,6 procent under 2015.
– Utvecklingen kan bero på flera saker. Till exempel diagnosticeras allt fler med adhd – ett tillstånd som ofta också innebär att man har problem med sömnen. Det har även blivit möjligt att skriva ut melatonin utan licens från Läkemedelsverket, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.
Störst användning bland kvinnor
En rimlig förklaring till ökningen menar Socialstyrelsen är att melatonin förskrivs istället för andra sömnmedel, av vilka flera är narkotikaklassade. Läkemedlet är vanligast bland pojkar i åldern 10-19 år. Men den största procentuella ökningen, från 0,4 till 0,7 procent mellan 2015 och 2016, finns bland kvinnor i åldern 30–44 år.
– Ökningen bland de vuxna kvinnorna är relativt stor, även om det handlar om låga nivåer. I den här gruppen har också förskrivningen av adhd-läkemedel ökat stort från knappt 0,1 till runt 1 procent de senaste tio åren, säger Peter Salmi.
Korta fakta:
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Nästan 6,5 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel år 2016. Detta motsvarar cirka 66 procent av befolkningen. Störst andel användare hittar man i de äldre åldersgrupperna.
- Paracetamol, Omeprazol och Penicillin V är de receptförskrivna läkemedel som hämtas ut av flest antal patienter.
- Statistiken innehåller uppgifter om läkemedel på recept. Receptfria läkemedel och läkemedel till slutenvården kommer att publiceras senare i år.
Källla: Socialstyrelsen
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/Sidor/kraftigokningavsomnmedletmelatonin.aspx