Nu likställs spelmissbruk med annat missbruk
Sedan årsskiftet finns nationella rekommendationer för stöd och behandling vid spelmissbruk, som Socialstyrelsen nu likställer med annat missbruk. Det innebär att hälso- och sjukvården har skyldighet att erbjuda hjälp till de som behöver.
Över 130 000 personer i åldersgruppen 16–84 år, majoriteten män, beräknas vara spelberoende och av dem har drygt 30 000 allvarligt missbruk. Problemet har ökat de senaste åren vilket har lett till en lagändring vilket innebär att kommunerna nu är skyldiga att erbjuda stöd, vård och behandling vid spelproblem. Dock saknar många kunskap inom området och därför har Socialstyrelsen tagit fram ett kunskapsstöd. Där hittar du rekommendationer för hur spelberoende ska upptäckas och diagnostiseras, men också vilken behandling som bör erbjudas.
– Det finns ett samband mellan spelproblem och andra typer av missbruk. Skillnaden är att de ekonomiska konsekvenserna blir så mycket större. Samsjuklighet är också vanligt. Personer med spelberoende har upp till tre gånger så hög risk för att drabbas av depression och ångestsyndrom, säger Christina Högblom, utredare på Socialstyrelsen.
Behandling vid spelmissbruk
Den behandling som Socialstyrelsen rekommenderar är kognitiv beteendeterapi (KBT) och i vissa fall i även motiverande samtal (MI).
Samtidigt är forskningsområdet relativt ungt vilket gör att det saknas kunskap om spelmissbruk och spelberoende men med lagändringen väntas det vetenskapliga underlaget växa. Uppmärksamheten kring spelberoende väntas även leda till att fler söker hjälp.
Läs de nationella rekommendationerna för behandling av spelmissbruk och spelberoende här.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/ratttillstodochbehandlingforspelmissbruk