Neandertalarnas DNA ökar risken för depression
Länge har man frågat sig om neandertalarnas DNA kan påverka oss moderna människor och nu visar en ny banbrytande studie att så är fallet. Det finns kopplingar mellan vissa sjukdomar, som till exempel depression och hudsjukdomar, och ärvda neanderthal-genvarianter. Det rapporterar bland andra Sveriges Television.
Fördubblad risk för nikotinberoende
I studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Science, har forskarna studerat sjukjournaler hos 28 000 människor som de kopplat till genetisk information. Därefter har forskarna sökt efter de genvarianter som kan ha neanderthalursprung.
Resultatet visar bland annat att en särskild bit neanderthal-DNA fördubblar risken för nikotinberoende och att det finns ett samband mellan neandertal-dna och psykiatriska och neurologiska egenskaper som till exempel depression.
Neandertalarna dog ut för ungefär 30 000 år sedan. För ett antal år sedan kunde forskaren Svante Pääbo och hans kollegor visa att människor utanför Afrika har i snitt 1-4 procent av sitt DNA från neandertalarna. Forskarna har nu en teori om att DNA från neandertalarna kan ha hjälpt homo sapiens att anpassa sig när de kom till Europa och Asien.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Sveriges Television - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/neanderthalarnas-dna-paverkar-var-halsa