Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Närvarande föräldrar påverkar ungas alkoholkonsumtion

Bästa sättet att skydda tonåringar från att konsumera stora mängder alkohol är närvarande och engagerade föräldrar skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande. Det är en ny doktorsavhandling som visar detta. Anna-Karin Danielsson som skrivit avhandlingen har följt 1200 skolungdomar mellan 13-19 år i fem års tid och undersökt vilka faktorer som kan minska risken för hög alkoholkonsumtion och vilka riskfaktorer som kan finnas.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-09

Annons

Bästa sättet att skydda tonåringar från att konsumera stora mängder alkohol är närvarande och engagerade föräldrar skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Det är en ny doktorsavhandling som visar detta. Anna-Karin Danielsson som skrivit avhandlingen har följt 1200 skolungdomar mellan 13-19 år i fem års tid och undersökt vilka faktorer som kan minska risken för hög alkoholkonsumtion och vilka riskfaktorer som kan finnas.

Annons
Annons

Risken att bli intensivkonsument av alkohol i sena tonåren ökade bland de unga som redan i 13-årsåldern röker, hänger ute med kompisar och som har tillgång till alkohol genom till exempel sina föräldrar.

- Insatser som fokuserar på att stärka barn-föräldrarelationen och att föräldrar inte hjälper sina tonåringar att få tag på alkohol kan visa sig effektiva för att begränsa riskfylld konsumtion bland unga. Föräldrarna har också en viktig roll att spela när det gäller att lära unga att stå emot grupptrycket att dricka, säger Anna-Karin Danielsson vid institutionen för folkhälsovetenskap.

Resultaten visar att ungdomar med riskbeteenden i tidiga tonår snabbt bör fångas upp, då risken är högre för framtida hög konsumtion med relaterade problem. Föräldrars insatser kan vara avgörande.

Annons
Annons

- Men pojkar och flickor är lite olika. Risken för hög alkoholkonsumtion bland pojkar som röker och har kompisar som dricker minskas avsevärt när föräldrar håller koll på vad tonåringen gör och med vem. För flickor i riskzonen är det framförallt viktigt med en känslomässigt stabil och nära relation mellan barn och förälder för att det ska ha en skyddande effekt, säger Anna-Karin Danielsson.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=118313&l=sv&newsdep=130

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.