Kvarstående skador av snus
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Trots ett halvårs snusuppehåll fanns det kvarstående skador hos inbitna snusare. Särskilt hos de som fortsatt att använda nikotinläkemedel under tiden. Detta visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, rapporterar Sveriges Television.
- Det visade sig att snusextraktet hämmade munhålecellernas tillväxt och viktiga celler för immunförsvaret, vilket innebär att immunförsvaret kan försvagas, säger Mats Wallström, forskare på institutionen för odontologi vid Sahlgrenska Akademin och specialist i käkkirurgi.
50 patienter med långvarigt och omfattande snusbruk fick testa ett avvänjningsprogram, där bland annat stöd, rådgivning, nikotinläkemedel och vävnadsprov ingick. 30 procent av deltagarna var tobaksfria efter 12 månader.
Hos 20 av patienterna som ingick i programmet och som var tobaksfria efter sex månader togs ett andra vävnadsprov som visade att slemhinnan inte var normal. Ett annat viktigt fynd var dock att samtliga deltagare gick upp i vikt och hos de som lyckades sluta fann man en stegring av diastoliskt blodtryck och förhöjt kolesterolvärde.
– Som vårdgivare och forskare måste vi därför förespråka total tobaksfrihet hos våra patienter, såväl för rökare som för snusare, och vi vill starkt betona att snus inte är en lämpligt som en rökavvänjningsmetod, säger Mats Wallström.
- Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2245899/snus_ger_kvarstaende_skador&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyhet