Inåtvända personer kan klara av sömnbrist bättre
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Enligt ny forskning kan olika personlighetsdrag spela en stor roll i hur bra man hanterar sömnbrist. Varför vissa blir dödströtta om de inte får sin sömn, medan vissa andra verkar klara sig väldigt bra är något av ett mysterium, men nu presenteras forskning som pekar på hur olika personlighetsdrag hänger ihop med hanteringen av sömnbrist, rapporterar Vetenskapsradion.
Det är en grupp forskare i USA som har genomfört studien, där studiedeltagarna tvingades hålla sig vakna i ungefär 36 timmar så att man skulle kunna studera hur de påverkades av sömnbrist. Deltagarna delades upp i en introvert respektive extrovert grupp beroende på hur de var som personer. Allt eftersom timmarna gick fick deltagarna värdera sin trötthet och de genomgick olika reaktionstester. Båda grupperna fick lika mycket social stimulering under dessa 36 timmar.
Det forskarna kunde se var att utåtriktade personer var tröttare och presterade sämre i reaktionstester än vad de som klassades som introverta gjorde. En av förklaringarna till detta kan vara att introverta människors hjärnor jobbar lite bättre, berättar Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Karolinska institutet, för Vetenskapsradion.
– Deras hjärnor går snabbare, har en högre ämnesomsättningsnivå och gör fler antal synapskopplingar per enhetstid. Men de hade såklart också blivit trötta fast senare, säger Torbjörn Åkerstedt.
- Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4144617