Hyrstopp av läkare inom psykiatrin
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Nu lägger SKL in en extra växel, med cirka sex månader kvar av de riktade insatserna till den psykiatriska vården. Hädanefter vill man att landstingen ska sluta anställa hyrläkare för att förbättra kontinuiteten för psykiatriska patienter.
– Som ett led i utvecklingsarbetet vill vi begränsa användningen av hyrläkare. Det handlar inte främst om ekonomi, utan om att upprätthålla en god kvalitet på vården. Psykiatriska patienter är beroende av kontinuitet, det är viktigt för förtroendet, säger Ing-Marie Wieselgren som är nationell samordnare för psykisk hälsa vid SKL, till Dagens Medicin.
I dag används hyrläkare flitigt på flera platser i landet. I Blekinge är hälften av läkarna inom psykiatrin från bemanningsföretag.
– Med låg kontinuitet bland läkarna drabbas även andra personalgrupper, utvecklingsarbeten blir liggande och patientsäkerheten kan påverkas, säger Ing-Marie Wieselgren till tidningen.
Tanken är att landstingen ska komma överens om att inte anställa hyrläkare från ett visst datum. Istället ska man ordna en hemsida med samlad information och stöd. Där ska det bland annat gå att läsa om ny teknik, gemensamma metoder för att analysera vården samt exempel på hur arbetsmiljön kan förbättras.
– Genom att skapa en verktygslåda med en mängd olika resurser hoppas vi att landstingen ska kunna få hjälp av varandra i sitt fortsatta arbete med psykisk hälsa, säger Ing-Marie Wieselgren.
Tycker du det är en bra idé med hyrstopp av psykiatriker? Är det fördelaktigt för patienten? Kommentera gärna direkt under artikeln.
- Dagens Medicin - : http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/06/12/hyrstopp-for-psykiatriker/