Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Ångestdämpande längre än ett halvår - går emot rekommendation

En tredjedel av de svenska tonåringar och unga som får ångestdämpande behandlas längre än ett halvår med dessa medel - det strider mot internationella och nationella rekommendationer. Det är alarmerande, menar forskare bakom en studie som Sveriges Radio tagit del av.


Publicerad den: 2018-08-09

Annons

Vid  ångest och sömnproblem används bensodiazepiner och liknande medel. Oftast skrivs zopiclone, zolpidem, diazepam och oxazepam, som sobril, ut till unga.

Unga rekommenderas annan behandling

Enligt både svenska och internationella rekommendationer ska vuxna endast använda sig av dessa medel mellan två till fyra veckor - då biverkningar som beroende, glömska och mardrömmar kan uppstå.

För yngre personer rekommenderas främst annan behandling som inte är läkemedel. Trots det skrivs läkemedel ut, skriver Sveriges Radio.

Annons
Annons

”Alarmerande”

– Den höga andelen som får bensodiazipiner utskrivna under en längre period är alarmerande, säger Anna Sidorchuk, epidemiolog vid barn och ungdomspsykiatriska forskningsenheten på Karolinska institutet, till radion.

Forskarna bakom studien har tittat på patientregister, läkemedelsregister och befolkningsdata och kunde då se att användningen av den här typen av ångestdämpande medel ökade i Sverige med 22 procent mellan åren 2006-2013.

100 000 barn, tonåringar och unga vuxna har fått medlen. De allra yngsta kan behandlas med bensodiazepiner vid feberkramper.

Men trots att forskarna tagit bort personer med epilepsi (som använder bensodiazepiner) var det fortfarande en tredjedel av dessa barn och unga som fick medlen utskrivna längre än sex månader
 
– Den skadliga förskrivningen borde undvikas. Därför är det viktigt att följa vad som händer med utskrivningspraxis, säger Anna Sidorchuk till radion.

Annons
Annons

 

 

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7014963

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.