Älta inte – du kan bli deprimerad
Motgångar och misslyckanden kan mota bort leendet hos många. Men kan grubbel och sättet som människor hanterar misslyckanden påverka risken för att bli deprimerad? Det har australienska forskare tittat närmare på.
Det är inte bara barn som har svårt att hantera misslyckanden. Australienska forskare har tittat på hur människor hanterar motgångar och hur de se på sig själva.
Att misslyckas uppnå sina egna mål är inte särskilt farligt, så länge som vi inte ältar misslyckanden för mycket, skriver Sveriges Radio.
Forskarna har tittat på skillnaderna mellan vad människor vill uppnå, och vad de i själva verket genomför. De har även jämfört resultaten och undersökt hur detta påverkar människors psykiska hälsa.
Mindre grubbel – mer välmående
I studien deltog 138 personer som listade fyra adjektiv som beskriver hur de skulle helst vill vara, och fyra adjektiv som beskriver hur de borde vara. Efter det uppskattade deltagarna hur nära de själva stod sina ideal om hur de skulle vilja var, och hur de borde vara. Till sist fick de göra en självuppskattning av nivåer för ältande och grubbel, samt oro och depressiva symtom.
Studien visar att de personer som upprepade gånger tänkte negativa tankar om sina tillkortakommanden led av depression i större utsträckning.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
De som mådde bättre var de människor som lättare accepterade att de inte alltid uppnådde sina mål, och gick vidare mot nästa mål i livet.
Medicinsk översikt: Depression
- University of Exeter - https://ore.exeter.ac.uk/repository/handle/10871/37304
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7244773