Allt fler skolungdomar mår psykiskt dåligt
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Tidigare i veckan publicerade Världshälsoorganisationen, WHO den internationella studien Skolbarns hälsovanor för 2013/14. Rapporten visar att andelen 15-åringar med återkommande psykiska och somatiska besvär ökat mer än i andra europeiska länder mellan åren 2009- 2010 och 2013 – 2014.
Tidigare placerade sig Sverige på plats 19 av 39 på listan över länder med störst förekomst av psykisk ohälsa. Nu placerar sig Sverige på plats 8 av 42.
- För att förstå varför tonåringar i Sverige mår sämre än tonåringar i de andra nordiska länderna kommer vi att arrangera ett seminarium i juni, där vi bjuder in experter från de andra länderna för ett panelsamtal, säger Petra Löfstedt, ansvarig för studien Skolbarns hälsovanor i Sverige på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Våra grannländer Norge, Danmark och Finland återfinns däremot bland de fem länder med lägst förekomst av psykisk ohälsa.
Allt färre ungdomar röker och dricker
Den nya rapporten visar också att allt fler 15-åringar i Sverige väljer bort alkohol och rökning. Användningen är nu bland den lägsta i Europa. Statistik visar att andelen 15-åriga pojkar som uppger att de dricker alkohol minst en gång i veckan har sjunkit från 9 procent till 5 procent mellan åren 2009 – 2010 och 2013- 2014. För flickorna gäller motsvarande siffra 11 till 4 procent. Det här innebär att Sverige tillhör de fem länder med lägst alkoholkonsumtion bland unga.
Rapporten visar också att allt färre ungdomar röker.
- Folkhälsomyndigheten - http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/mars/ny-internationell-jamforelse-av-tonaringars-halsovanor/