17 procent av alla barn i Sverige har en förälder med missbruksproblem
Många barn lever i familjesituationer med missbruk och om man räknar med mörkertalet torde siffran vara ännu högre än 17 procent. Hur uppmärksammar man dessa barn och hur kan stödet till både barn och föräldrar i familjer med missbruk förbättras?
Om barn i familjer med alkoholmissbruk eller drogmissbruk. Det diskuterar socialsekreterarna Åsa Sivierio (Barn- och ungdomsenheten) och Ulla Flygare (Vuxenenheten) från Tyresö kommun, tillsammans med Marie Nyman, utredare på Socialstyrelsen, om i en podcast av Socialstyrelsen.
Idag har 17 procent av alla barn i Sverige en förälder med missbruksproblem, enligt siffror från öppenvård eller domstolsbeslut. Utredare Marie Nyman lyfter även en registerstudie som de gjort på Socialstyrelsen.
Läs även: Vem är dagens alkoholist?
– Registerstudien som vi har gjorde visar att närmare 8 procent av barnen i Sverige har en förälder med så allvarligt missbruk att de får sjukhusvård, säger hon.
I podden kommer deltagarna även in på att det utöver de siffror som tagits fram via register finns ett stor mörkertal. Det är inte ovanligt att dessa barn själva får missbruksproblem och framför allt psykisk ohälsa senare i livet.
Förbättra stödet till både barn och föräldrar i familjer med missbruk
Deltagarna är överens om att det finns mycket att göra och nu ligger fokus på så kallat familjeorienterat arbetssätt. Marie Nyman berättar om ett projekt som Socialstyrelsen hade 2012 till 2014 för att samordna vården inom till exempel vuxenenheten och barnenheten. Det kan handla om gemensamma planeringsmöten och insatser. Med hjälp av SKL inkluderades ett 40-tal kommuner. Efter projektet avslutats har fler kommuner hört av sig om att påbörja ett sådant arbetssätt, menar Marie Nyman.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Samtidigt kan förutsättningarna se olika ut i olika kommuner och större kommuner kan få svårare i att samordna verksamheterna. Socialstyrelsen arbetar nu med att stötta och hjälpa dessa kommuner.
Läs även: Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/padjupet-podd/Files/index.html