Så minskar du stressen under ledigheten
Semester och ledighet väntar runt knuten, men den efterlängtade ledigheten kan hos många störas av stress och press. När välbehövd vila och återhämtning står på agendan kan det vara svårt att koppla av. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
Stress är egentligen en naturlig reaktion som ska ge oss kraft och energi att hantera påfrestningar. Så länge kroppen får en chans att återhämta sig kan stress vara positivt och göra att vi klarar av dessa utmaningar.
1. Vad händer i kroppen när man stressar för mycket?
– Vårt stressystem (noradrenalin, adrenalin och kortisol) är avpassat för kortvarig aktivering och därefter återgång till viloläge för återhämtning. Längre tids belastning är däremot skadligt och kan påverka vår hälsa genom att exempelvis höja blodtrycket, men även genom indirekta effekter som försämrade matvanor, minskad fysisk aktivitet, sämre sömn och ökad användning av alkohol och nikotin, säger Mats Halldin och fortsätter:
– Allt detta ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression samt påverkar vårt immunförsvar och vår psykiska prestationsförmåga.
2. Hur hanterar man stressen som kommer av alla förberedelser?
– Försök att ha en rimlig ambitionsnivå och inte sträva efter att allt ska vara perfekt. Dela upp alla åtaganden, och tveka inte att be om hjälp och sätta gränser. Tänk på vad som är viktigast för dig själv och din omgivning – förmodligen inser du då att det är att vara tillsammans, ha energi över till att umgås och koppla av istället för att vara helt utmattad och behöva dra dig undan. Sov ut och försök att vara fysiskt aktiv utomhus varje dag – det brukar ge en bra balans och energi.
3. Hur kopplar man av när man väl får ledigt?
– Att umgås, skratta och ha det trevligt med familj och vänner är ett bra sätt att koppla av. Andra tips är att ägna sig åt fysisk aktivitet och vardagsrörelse – det kan vara allt från att ta en promenad till att träna mer intensivt. Då får man sund distans till vardagsproblem samtidigt som endorfiner, kroppens egna ”lyckohormon”, frisätts. Det finns givetvis även andra bra sätt att koppla av på, som att läsa eller se en film.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
4. Hur hanterar man pressen för att familj och vänner ska få en trevlig stund tillsammans under högtider?
– Man måste inse att det inte är ditt eller någon annan persons enskilda ansvar. Att hjälpas åt och dela på uppgifterna kan också vara ett sätt att umgås – samtidigt som pressen på dig minskar. Släpp alla måsten och krav – och tänk på att man är ”sitt bästa jag” och roligast att umgås med om man är utvilad och avspänd.
5. Hur får man en god natts sömn mitt i alla stress?
– Sov där det är tyst, mörkt och svalt. Gör dina sömnvanor regelbundna, gå gärna upp samma tid varje dag, även när du är ledig. Varva ner några timmar innan läggdags. Var fysiskt aktiv, men inte för nära inpå läggdags. Hetsa inte upp dig för några nätters dålig sömn.