Hur tar man bäst upp en alkoholanamnes?
Att möta en patient som har eller som man misstänker har alkoholproblem är en sak – men att ställa frågan och möta problemet är en annan.
”Att ge handfasta råd inför ett möte med en patient med alkoholproblem vållar problem redan inledningsvis, eftersom man då måste fråga om det är patienten som söker på grund av alkoholproblem eller om det är läkaren som misstänker att patienten har ett alkoholproblem. Det är nämligen betydligt fler som har hälsoproblem relaterade till alkohol än som söker för sådana” inleder Lars Håkan Nilsson de handfasta råden vid mötet med patienter med alkoholproblem på NetdoktorPro.
Att vården brister i att fråga patienter om alkoholvanor har tidigare uppmärksammats på Netdoktor. Hur inleder jag ett samtal om alkohol med en patient? När frågar jag om alkoholkonsumtionen och hur tar jag bäst upp en alkoholanamnes?
I en chatt gav Lars Håkan Nilsson svar på frågor från personal inom vårdsektiorn samt till så väl anhöriga som till personer som undrar över sin egen alkoholkonsumtion.
Utdrag från chatten:
Fråga: Alkoholmarkörer
Tacksam för din syn på alkoholmarkörer och regelbunden provtagning med ffa B-PETH (Fosfatidyletanol) och CDT med regelbunden återkoppling till individen för att minska alkoholkonsumtionen? Vad kan anses vara ett godtagbart värde på B-PETH för att det ska motsvara en rimlig konsumtion?
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Mvh
BW, Företagsläkare
Lars Håkan Nilsson svarar:
B-PETH och CDT är ju just vad dom sägs vara, dvs alkoholmarkörer. Jag är van att använda gamma-GT som har fördelen att vara en markör för leverskada/påverkan. Mina erfarenheter av konsumtionsdiskussioner med patienter är att de ofta är i underkant. Det är enklare att motiver förslag till minskad konsumtion med att din lever är påverkad än att "din konsumtion är för hög". Ska jag välja så tycker jag CDT är bättre för att det finns ett "cut-off" värde.
B-PETH har olika nivåer för konsumtionen och ska man se på "riskkonsumtion" så bör värdet vara
Fråga: Ta upp frågan om alkoholberoende med patient?
Jag arbetar som AT-läkare och undrar om du har några tips hur jag på bästa sätt ska ta upp frågan om alkoholberoende med mina patienter?
Lars Håkan Nilsson svarar:
Du gör det enklast vid ett vanligt mottagningsbesök när du pratar om kost och livsstil. Diskuterar du kost i form av socker i kaffet, lättmjölk eller standardmjölk då kan du på ett neutralt sätt tala om andra måltidsdrycker.
På akutmottagningen är det alltid bra att ha ett etanol i serum vid exempelvis en cykelskada eller likanande. Då kan man utgå från det.
Fråga: Sömn och alkohol
Människor brukar vara väl medvetna om kaffets negativa inverkan på sömnen för de flesta människor, men upplever i mitt arbete att folk är tämligen okunniga om alkoholens negativa inverkan på sömnen (även vid relativt måttliga mängder) och att detta kan få sekundära effekter med dagtrötthet, försämrad koncentration, ökad stresskänslighet etc, som man kanske inte direkt kopplar till alkoholkonsumtionen. Tacksam för din kommentar!
Lars Håkan Nilsson svarar:
Efter högre alkoholintag blir resultatet ofta sedering och djupare sömn. Det innebär mindre rem-sömn, ett mönster som man ser även vid läkemdelsintag (bensodiazepiner). När alkoholen sedan går ur kroppen (förhoppningsvis) sker en aktivering av CNS, vilket brukar resultera i tidigt uppvaknande, ibland med ångest.
Vid alla typer av sömnstörningar bör alkholanamnesen penetreras.
Läs chatten i sin helhet på Netdoktor.se