Tandläkaren som sadlade om till psykiatriker
Han skulle gärna starta ett behandlingshem med boende för patienter med psykossjukdomar och tycker att det är viktigt att läkare inte psykiatriserar vanliga livshändelser. Möt tandläkaren som tyckte att det blev lite litet i munnen och sadlade om till psykiatriker.
Tio snabba med Anders Berntsson
Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?
– Det är framför allt att förbättra psykvården. Både själva omhändertagandet och behandling men också utformandet av psykvården, alltså hur vi arbetar, till exempel med case management team. Ett annat viktigt område är den psykiatriska heldygnsvården där vi bör utveckla innehållet. Jag tror också att en mer integrerad öppen-heldygnsvård är ett effektivt sätt att minska avståndet mellan öppen- och heldygnsvården. En viktig fråga är också den växande gruppen av unga tjejer som självskadar sig, och vad vi kan göra åt detta.
Vad står högst på din agenda under våren?
– Att vi ska försöka ta hand om människor med psykiska besvär på ett ännu bättre sätt än tidigare. Det är viktigt att kunna erbjuda dessa personer kontakter inom psykvården, samt att vi som arbetar i den lyckas reda ut vad som är vad när en människa behöver hjälp. Ett mål är också att vi snabbt försöker se vad som kan vara patientens grundproblem och att vi sedan snabbt kommer till ett behandlingsförslag. Samtidigt är det viktigt att vi inte psykiatriserar vanliga livshändelser.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Hur hamnade du inom ditt specialistområde?
– Jag jobbade extra på mentalsjukhus när jag var 16–17 år och tyckte redan då att det var spännande, fascinerande och framför allt utmanade att hjälpa svårt psykiskt sjuka människor. Jag utbildade mig till tandläkare och arbetade i det yrket i tre år. Men det blev snabbt lite litet i munnen och jag började läkarutbildningen istället. Det finns många intressanta specialiteter inom medicinen, kirurgi till exempel, men det blev psykiatri, som har funnits i bakgrunden hela tiden.
Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?
– Det gör jag väldigt mycket. Dels på kongresser och dels att jag är med i olika nätverk samt att jag jobbar i flera städer i landet. Jag har även en hel del kollegor jag har kontakt med i andra länder och har sett psykiatri på många olika ställen. Utbytet sker fysiskt när vi träffas, via mejl eller via webbsidor som Medline när det gäller studier.
Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?
– Jag har mycket goda erfarenheter. Till exempel så använder vi oss av ett skattningsverktyg på webben, ett formulär som patienten fyller i vilket skickas direkt till journalen. Fiffigt! Internet är ovärderligt när det gäller att leta studier och det finns också bra utbildningar på video online, till exempel på hemsidan för Centrum för psykiatriforskning Stockholm.
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?
– Om jag var tvungen att byta specialitet skulle det bli kirurgi. Det är roligt att arbeta med händerna, även om jag tror att jag skulle sakna samtalen med patienterna. Om jag tvingades byta yrke helt skulle det kanske bli något inom utbildning. Inte lärare, men…
Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?
– Albert Einstein. Han var kreativ, hade roliga och spännande idéer och jag har läst att han även hade en rolig och spirituell personlighet. Jag skulle fråga om hans teorier, hans intressen och om hans liv, som i sig var mycket intressant.
Vilken är din främsta levnadsregel?
– Ha roligt! Det är något jag försöker leva efter. Allt kanske inte är roligt alltid, men då kan det istället vara intressant. Jag tycker fortfarande att det varje morgon är lika roligt och intressant att gå till jobbet!
Berätta något som inte så många känner till om dig.
– Jag är mycket musikintresserad, gick i musikskola och spelade blockflöjt och gitarr till sena tonåren. Jag är intresserad av allt från punk till klassisk musik.
Om du vann fem miljoner, vad skulle du göra då?
– Då skulle jag starta ett behandlingshem med boende för patienter med psykossjukdomar. Fem miljoner kronor skulle åtminstone lösa lokalfrågan, vilket är det viktigaste i början. Det finns ett behov av sådana behandlingshem, inte minst då landstinget, som ansvarar för behandling, och kommunen, som ansvarar för boende, har svårt att samarbeta över gränserna. Jag skulle vilja starta något mittemellan dem.