Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Ultraljud kan vara missvisande för flickor

Det kan vara missvisande att använda ultraljud för att bestämma hur långt gången en graviditet är, i alla fall när det gäller flickfoster.
Annons

Det kan vara missvisande att använda ultraljud för att bestämma hur långt gången en graviditet är, i alla fall när det gäller flickfoster. En av följderna av detta är att en del graviditeter tillåts dra så mycket över tiden att barnet hinner bli svårt sjuk och i värsta fall dö. Det visar en ny studie som forskare vid Uppsala universitet, Karolinska Institutet och Socialstyrelsen genomfört, skriver Upsala Nya Tidning.

– Enligt våra beräkningar kan en tredjedel av dödsfallen bland flickor vid överburna graviditeter vara en följd av att graviditeten är feldaterad och i själva verket är ännu mer långtgången än man trott, säger läkaren Alkistis Skalkidou vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik, till tidningen.

Annons
Annons

Syftet med att erbjuda gravida kvinnor en ultraljudsundersökning strax efter att den första tredjedelen av graviditeten passerat är att få uppgift om hur länge graviditeten pågått för att utifrån detta kunna beräkna när förlossningen kommer att äga rum, skriver Upsala Nya Tidning. Men då tidigare studier visat att det finns skillnader i storlek mellan pojkfoster och flickfoster, har nu en grupp forskare genomfört en studie där man undersökt om ultraljudsdatering systematiskt kan överskatta graviditetslängden för pojkfoster och underskatta längden för flickfoster, något som i sin tur kan ha betydelse för hur graviditeter som drar över tiden handläggs inom vården.

– Eftersom långt gången överburenhet är förknippad med en rad risker för barnet brukar man vanligtvis sätta igång förlossningen när en graviditet pågår längre än 42 veckor. Vår hypotes var att man kanske avvaktar med sådana åtgärder för att få ut flickfoster i tron att graviditeterna är mindre långt gångna än de i verkligheten är, säger Alkistis Skalkidou till tidningen.

Risken för att ett barn ska dö i livmodern när graviditeten pågår längre än 42 veckor är cirka en på 500. Forskarna bakom studien föreslår därför att när graviditeter pågår längre än 40 veckor så ska man komplettera med uppgifter om kvinnans sista mens, och graviditeten bör då övervakas extra noga för att barnet inte ska ta skada genom att vara kvar för länge i livmodern.

Annons
Annons

    Källor

  • Upsala Nya Tidnings nätupplaga - http://www.unt.se/uppsala/ultraljudet-slar-fel-for-flickor-1036856.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.