Mobiltelefoner orsakar falsk närsynthet hos barn
Optikern Joakim Wikander i Borås säger till P4 Sjuhärad att han allt oftare får besök av barn som behöver glasögon för sin närsynthet.
– Det har jag ett par stycken dagligen som jag provar på faktiskt. Det har ökat väldigt mycket den senaste tiden, att det blir kramp på nära håll, ont i huvudet, trötthet och sådana bitar, säger Joakim Wikander till P4 Sjuhärad.
Ett barn som drabbats av falsk närsynthet är trettonåriga Ida Laakso Rontti. Hon säger till P4 Sjuhärad att hon just nu provar läsglasögon mot sina besvär med ögonen.
– Jag upptäckte det genom att jag började se suddigt och bokstäverna hoppade när vi läste böcker i skolan. Det blev svårt att koncentrera sig, säger hon till P4 Sjuhärad.
Mobiltelefoner ökar risk för ögonkramper
Falsk närsynthet, så kallade ögonkramper, kan uppstå i samband med att vi använder surfplattor och mobiltelefoner på nära håll. Symtomen är ofta huvudvärk. Människor som drabbas av falsk närsynthet kan behandlas genom att börja använda glasögon under ett halvårs tid enligt S:t Eriks Ögonsjukhus.
– De smarta telefonerna blir vanligare och vi tillbringar alltmer tid framför skärmarna. Då ökar riskerna för ögonkramper. Muskeln som ställer in skärpan i ögat krampar vilket kan leda till ansträngda ögon och huvudvärk, säger Tony Pansell, docent och verksam vid S:t Eriks Ögonsjukhus, i ett pressmeddelande som gick ut i oktober förra året.
- Sveriges Radio P4 Sjuhärad - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6376926