Hur ska vaccinbristen stoppas?
– Vi har tittat på, hur vi kan se till att det vaccin som finns används på bästa sett. Om vi har färre doser än vad vi normalt sett har så ska vi ge dem till de som allra mest behöver det, enkelt uttryckt är att vaccinet ska gå till de yngsta ovaccinerade barnen, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting i ett inslag i Sveriges Radio.
Produceras för lite vaccin
Anledningen till att det lider brist på vaccin är att det helt enkelt produceras för lite. Detta har medfört att flera landsting tvingats stoppa vaccineringen av barn som är fem eller 6 år gamla. Femåriga barn får vänta på sin andra vaccinering vilket kan medföra att ovaccinerade småsyskon smittas.
- Nu vet vi att företagen inte har kunnat producera och då funderar vi på om vi kan jobba på ett annat sett för att underlätta för producenten att verkligen ha de här doserna, säger Hans Karlsson till Sveriges Radio.
Vaccinlager möjlig lösning
I nästa vecka ska Sveriges kommuner och landsting presentera ett förslag på hur tillgången till vaccin ska lösas. Kanske kan Sverige ta efter Norge och Finland som byggt upp ett vaccinlager.
I dagsläget är det upp till varje landsting att se till att det finns vaccin.
- Vi tänker att det är bättre att lösa detta på nationell nivå, att få en överblick över det här och att vi får en vård även när det gäller vaccinationer som är jämlik vård över hela landet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting till Sveriges Radio.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6258170