Högre risk för autism med stor åldersskillnad mellan föräldrarna
Studien är den hittills största inom området och inkluderar födelsedata från barn i fem länder. Barnen föddes mellan 1985 och 2004 och forskarna har sedan följt upp dem i ytterligare fem år.
– Genom att kombinera data från fem länder har vi skapat en värdefull bas för autismforskning. Studien har gjort det möjligt att undersöka samband med högre precision och detalj än tidigare vilket kan hjälpa oss komma närmare de bakomliggande orsakerna till autism, säger Christina Hultman, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.
Den totala åldern var största riskfaktorn
Flera tidigare studier har pekat på en möjlig koppling mellan hög ålder hos föräldrarna och autism hos barnet, men den nya studiens storlek har lett till mer exakta resultat.
– Efter att ha konstaterat att såväl mammans ålder som pappans ålder och även skillnaden i ålder mellan paren var betydelsefull beräknade vi vilken komponent som var viktigast. Det visade sig att den totala åldern hos paren var viktigast, men att skillnaden i ålder också bidrar och blir mer dominant med ökande åldersskillnad mellan föräldrarna. Risken var som störst där ena föräldern var i lägre medelåldern och partnern cirka 10 år yngre eller mer, säger Sven Sandin, biostatistiker och epidemiolog vid Karolinska Institutet.
Man tror att den ökade autismrisken hänger ihop med att genetiska förändringar i mannens spermier ökar med mannens ålder, och att det är dessa mutationer som bidrar till utvecklingen av autism. Men forskarna vet fortfarande inte varför autismrisken är högre även med äldre mammor samt när åldersskillnaden mellan föräldrarna är stor.
Detta visade studien:
- Risken för autism var 66 procent högre bland barn födda till pappor äldre än 55 jämfört med barn till pappor som var i 20-årsåldern vid barnets födelse. Autismrisken var 28 procent högre när papporna var i 40-årsåldern jämfört med i 20-årsåldern.
- Risken för autism var 15 procent högre bland barn födda till mammor i 40-årsåldern jämfört med de barn vars mammor var i 20-årsåldern.
- Risken för autism var 18 procent högre bland barn födda till tonårsmammor jämfört med de vars mammor var i 20-årsåldern.
- Risken för autism ökade när båda föräldrarna var äldre, i överensstämmelse med en ökad risk kopplad till båda föräldrarnas ålder oberoende av varandra.
- Risken för autism ökade också med ökande skillnad i ålder mellan föräldrarna. Den här risken var mest uttalad hos par där pappan var mellan 35 och 44 år med en partner som var cirka 10 år yngre eller mer, eller, hos par där mamman var i 35-40 årsåldern med en partner som var cirka 10 år yngre eller mer.
Källa: Karolinska institutet
- Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/aldersskillnad-mellan-foraldrarna-okar-risk-for-autism-hos-barnet