Hög diabetesrisk för svenska barn
Mer än vart sjätte barn i Sverige med fetma har även ett förstadium till diabetes typ 2. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet där över 35 000 barn och ungdomar med fetma, i åldrarna 2-18 år, i Tyskland och Sverige, ingick.
Studien visar att det är tre gånger vanligare att barn i Sverige har ett förstadium till diabetes än barn i Tyskland.
Förhöjt fastesocker är ett förstadium till diabetes hos vuxna och är även associerat till hjärt- och kärlsjukdom, cancer samt generell dödlighet hos vuxna.Riskerna med förhöjt fastesocker hos barn är däremot betydligt sämre kartlagda. Den nu publicerade studien visar att risken att ha förhöjt fastesocker är hög bland barn i Sverige med fetma.
– Även om det är få barn med fetma som får diagnosen diabetes typ 2 i Sverige så kan man se att fetma leder till en störd ämnesomsättning redan hos små barn, säger Emilia Hagman, doktorand vid klinisk vetenskap, intervention och teknologi, Karolinska Institutet och som utfört studien tillsammans professor Claude Marcus och de tyska forskarna Thomas Reinehr och Reinhard Holl.
Förutom ålder påverkas risken för förhöjda blodsocker också av grad av fetma och kön. Förhöjt fastesocker är något vanligare bland pojkar. Men det verkar också påverkas av var man bor.
– Våra resultat visar att 17,1 procent av barnen med fetma har förhöjda fastenivåer av blodsocker i Sverige. I Tyskland var andelen barn med fetma som hade förhöjda fasteblodsocker 5,7 procent. Barn i Sverige påverkas ed andra ord i betydligt större utsträckning än barn i Tyskland och löper tre gånger högre risk att ha förhöjt fasteglukos. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men en möjlig orsak kan vara skillnader i tidig uppfödning, något som vi ska undersöka vidare, säger Emilia Hagman.
- Karolinska institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=165994&l=sv&newsdep=130