Halvtimmes stillasittande ohälsosamt för barn
I studien deltog 28 normalviktiga barn mellan sju och elva år. Vid olika dagar fick de antingen sitta stilla under tre timmar eller vara uppe och gå i tre minuter varje halvtimme. Vid de olika tillfällena fick de även dricka en glukoshaltig dryck för att se hur de tolererade sockerintaget.
Resultaten visade att de barn som rört på sig hade en 32 procents lägre insulinhalt jämfört med de barn som suttit stilla.
Koppling mellan insulinkänslighet och folksjukdomar
Trots att studien är liten, väger resultatet tungt enligt Mai-Lis Hellenius, professor och överläkare på hjärtkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna.
– Det visar att insulinkänsligheten i musklerna påverkas. Och varför är det så viktigt? Jo, därför att det finns en stark koppling mellan insulinkänslighet och diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och vissa cancerformer, säger Mai-Lis Hellenius.
Det är alltså riskerna för vanliga folksjukdomar som ökar vid längre stunder av stillasittande. Och just nu skriver man om rekommendationerna för fysisk aktivitet hos barn och ungdomar världen över.
– I flera länder har man nu lagt till att man ska bryta långvarigt stillasittande, säger Mai-Lis Hellenius.
– Forskningsfronten är precis där frågan ställs: Hur ofta ska man röra på sig och hur lång tid ska bensträckaren vara? Ungefär en gång i halvtimmen och minst en minut, gärna ett par. Så ser rekommendationerna ut just nu.
- Sr.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6321996