Fler barn som är extremt tidigt födda överlever i Sverige
Överlevnaden bland barn som fötts extremt tidigt fortsätter att öka i Sverige, det visar en studie från Karolinska institutet.
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats. Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".Enkätundersökning om patientlagen
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Alla svenska sjukhus har deltagit i studien där forskarna analyserat överlevnaden bland barn födda i graviditetsvecka 22-26, mer än tre och en halv månad för tidigt.
Jämfört med åren 2004-2007 hade överlevnaden ökade från 70 till 77 procent på tio år. Enligt forskarna kan detta jämföras med länder som Storbritannien, Frankrike och USA där överlevnaden för barn födda vecka 22-26 ligger på omkring 50 procent.
Den ökade överlevnaden hos de svenska barnen skedde inte heller till priset av fler komplikationer för de nyfödda. Istället såg man en minskning av hjärn- och lungskador bland barnen som föddes 2014-2016, och problem som ögon- och bukkomplikationer var oförändrade.
”Finns fortfarande saker att göra”
Enligt Mikael Norman, professor vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinska Institutet, beror den ökade överlevnaden på flera olika faktorer, som till exempel kvalitetssäkring, tillgång till kompetens och förhållandevis goda resurser.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Men det finns fortfarande saker att göra, som handlar om förbättra näringsintag, och minska vårdrelaterade infektioner och vårdskador, säger han till Sveriges Radio.
Studien publiceras i den medicinska tidskriften JAMA.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7184338
- Karolinska Institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/sverige-varldsledande-pa-att-radda-for-tidigt-fodda-barn,c2768344