Fisk minskar risk för andningsbesvär hos barn
Att mata barn före nio månaders ålder med fisk verkar minska risken att drabbas av andningsbesvär i förskoleålder. Det visar en studie från Göteborgs universitet, uppger Vetenskapsradion.
I studien har man följt fler än 4 000 barn från födsel till 4,5 års ålder. Resultaten från studien visar att risken att drabbas av andningssvårigheter minskade med nästan 40 procent bland de barn som fick äta fisk före nio månaders ålder.
Studien visar ett statistiskt samband och resultaten ska enligt Maria Jenmalm, docent på Linköpings universitet, stämma överens med resultat från tidigare forskning.
– Det är observerat i många olika studier det här sambandet att om man äter fisk har man en minskad risk att utveckla allergier, säger hon.
Undersöknigen visar också att risken att få andningssvårigheter ökade bland de barn som hade fått en behandling med bredspektrum-antibiotika under den första veckan efter födseln. Något som enligt Maria Jenmalm antagligen beror på att barnens tarmflora påverkas.
– Rent hypotetiskt tänker man sig att ger man barnen antibiotika undre första levnadsveckan slår man ju ut en stor del av tarmfloran och man tänker sig att det här kan få effekter på immunförsvaret.
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4818912