Bebisar har snabb inlärningsförmåga
Vid Stockholms universitet har forskare gjort ett experiment på spädbarns inlärningsförmåga, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter. Studien visar att barn runt åtta månader lär sig ett nytt ord på under en minut.
Detta genom att bebisarna kopplar ihop syn och hörselintryck. Forskare har inte kunnat förklara hur det egentligen går till när barn tar till sig språket. Och frågan om hur har varit ett omdiskuterat ämne, där åsikter gått isär. Den ledande skolan hävdar att vi föds med en speciell språkmodul i hjärnan, men forskarna på Stockholms universitet hävdar att det är fel.
– Grunden för hur vi lär oss språk är enkel, säger Francisco Lacerda, professor i fonetik vid Stockholms universitet och den som står bakom den nya studien om hur snabbt bebisar lär sig nya ord.
– Vi lär oss språk precis som vi lär oss mycket annat, i första hand genom att koppla ihop det vi ser med vad vi hör. Det finns ingen specialdesignad del i hjärnan för just språk. Istället återanvänder vi andra förmågor, som syn, hörsel och känsel.
Studien är gjord på 40 barn i åldrarna 8-16 månader. Resultaten visar att små barn lär sig att koppla ihop rätt ord med rätt bild på mindre än en minut – även om språket är främmande och barnet inte hört ordet upprepas.
- SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=108068&a=2324006