Barns vikt klassas på olika sätt
Alla barn är olika och växer olika. Men ett och samma barn skulle kunna klassas som normalviktig och samtidigt överviktig beroende på vilken tillväxtreferens som används, det visar en ny svensk studie.
B. Bente Nilsen som är måltidsforskare vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har i sin avhandling jämfört hur drygt 4000 svenska barn i åldrarna 7–9 år klassas utifrån fyra olika tillväxtreferenser (som utger grunden barnens tillväxtkurva). Och det hon fann var att ett och samma barn faktiskt kunde klassas olika, beroende på vilken referens som använts.
– För att ta ett exempel: Barn som bedöms som överviktiga enligt en tillväxtreferens kan ses som normalviktiga i en annan, säger hon i ett pressmeddelande.
Internationella referenser avvek mest
De fyra tillväxtreferenserna var som ingick i studien var två svenska och två internationella. Det fanns skillnader mellan de svenska referenserna, men de som avvek mest var de internationella – International Obesity Task Force (IOTF).
– Det finns alltså en risk för att barn blir klassificerade på olika sätt, även om det i huvudsak bara är en tillväxtreferens som används på barnavårdscentraler i Sverige. Framför allt är detta en fråga för forskningen – det kan vara svårt att jämföra svenska barns tillväxt med barn i andra delar av världen, säger B. Bente Nilsen i ett pressmeddelande.
- Örebros universitet - https://www.oru.se/nyheter/barns-vikt-kan-klassas-pa-olika-satt/