Adhd vanligare – men inte symtomen
Allt fler barn diagnostiseras och behandlas för adhd. Men de symtom som ligger till grund för en diagnos har alltså inte blivit vanligare bland unga. Det rapporterar Vetenskapsradion.
De senaste åren har diagnosen adhd ökat kraftigt bland barn. Drygt sex procent av alla pojkar i åldrarna 10-14 får idag läkemedel som används vid behandling av adhd, vilket är fem gånger fler än det var 2006. Det visar forskare vid Karolinska institutet och Örebro Universitet, som har analyserat medicinska data från nästan 20 000 tvillingar i det svenska tvillingregistret.
Men när forskarna tittade på de underliggande adhd-dragen hade det inte skett någon förändring sedan 2006.
– Så det är inte så att personer idag är mer hyperaktiva och impulsiva jämfört med för tio år sedan. Och sammantaget så indikerar det att det är andra faktorer som förklarar varför antalet adhd-diagnoser ökar, säger Henrik Larsson, epidemiolog vid Örebro universitet och Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.
Ingen överdiagnostisering av adhd
Varför diagnosen ökar är alltså oklart men forskarna bakom studien tror inte att det handlar om någon överdiagnostisering.
En förklaring till ökningen kan vara att vi är bättre på att identifiera och diagnostisera adhd idag, menar Henrik Larsson.
- Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7553064