1,3 miljoner dödfödda barn skulle kunna räddas
98 procent av alla dödfödslar i världen inträffar i låg- och medelinkomstländer. Enligt omfattande studier som publicerats i medicintidskriften the Lancet skulle de barn som dör under själva förlossningen kunna räddas. Det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.
Medicin och familjeplanering mot dödsfödslar
Forskarna menar att man med enkla medel som medicin och familjeplanering skulle kunna rädda 1,3 miljoner barn från att dö vid förlossningen. Det handlar då om att ge gravida kvinnor med exempelvis diabetes, syfilis eller högt blodtryck medicin samt erbjuda familjeplanering till unga flickor och äldre kvinnor som inte vill bli gravida.
Enligt de 200 forskare som står bakom studierna är dödfödslar ett stort men bortglömt problem. De menar också att vården måste bli bättre på att ge bättre stöd till föräldrar som förlorat sitt barn vid födseln. Många mammor får enligt forskarna höra att de ska glömma det som hänt och skaffa ett nytt barn. Men statistik visar att mer än fyra miljoner av mammorna får depression efteråt och behöver hjälp.
Sugklockor kan rädda liv
Flavia Chibuye jobbar som barnmorska på Nyamphandes vårdcentral i Zambia ser många dödfödda barn i sitt arbete. Hon önskar att biståndsorganisationen SIDA, som gett vårdcentralen bistånd, kunde ge förlossningsavdelningen en sugklocka. Något som skulle kunna rädda många fler bebisar som fastnar under förlossningen.
– Med en sugklocka kan man dra ut barnet före det dör. Om Sverige kan hjälpa till med sådan utrustning så kan vi rädda de barnen, säger Flavia Chibuye till Sveriges Radio.
De nya studierna visar att Island är det land där förekomsten av dödfödslar är minst medan det är farligast att födas i Pakistan. I Holland är man bäst på att få ned antalet dödfödda barn.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6348162