ADHD behandlas i större utsträckning idag
Hallå där Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö och Netdoktors expert inom ADHD hos barn.
Vilken är den största utmaningen inom ADHD-området just nu?
– Det viktigaste är att personer med ADHD får det stöd och den hjälp de behöver av skolan och omgivningen.
Skolor är givetvis bra på att ta hand om ”normalfungerande” barn och även på att stödja barn som har uppenbara behov, till exempel utvecklingsstörning. Däremot finns det en riskbild för den grupp av elever som klarar sig hyfsat bra i skolan men som ändå har behov av lite extra stöd, till exempel barn med koncentrationssvårigheter. De riskerar att falla mellan stolarna när pengakistan inte är oändlig.
Antalet barn och ungdomar med ADHD har ökat drastiskt de senaste åren, vad betyder det?
– De här personerna har alltid funnits, det är inget i världen som har hänt som skulle innebära att fler får problem. Autism ökar också och det beror på att man har andra kriterier för diagnos. Man jobbar på ett annat sätt i skolan, med större klasser och med annan pedagogik och då märks de här barnen mer.
Ligger läkemedelsbehandlingen på lagom nivå?
– Vi behandlar i större utsträckning nu än tidigare, men det är fortfarande en underbehandling. Det finns fler som har behov av medicin, även med centralstimulerande läkemedel. Men det är viktigt att vi sätter in läkemedlen i rätt läge, när vi gjort allt annat som behövs.
Vad har du själv på gång i ditt liv?
– Nästa torsdag ska jag stå på isen i Växjö och sjunga med tre andra läkare i en manskvartett inför drygt 5500 åskådare. Det är Lakers som spelar slutspel mot Luleå i ishockey.