Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Ortopedi

18 000 höftfrakturer årligen i Sverige

Idag jobbar du på vårdcentralen när sköterskan ringer angående Fatima, 83 år, som bor på det särskilda boende som du ansvarar för. Hon har ramlat och slagit sig och vill nu inte komma ut ur sängen. Fatima har ont i benet och kan inte belasta det. Benet ser även lite kortare ut än vanligt och ligger lite utåtroterat. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2022-09-30

Annons

Fatima har råkat ut för en höftfraktur som drabbar cirka 18 000 personer per år i Sverige. Den klassiska bilden med förkortat och utåtroterat ben samt nedsatt förmåga att aktivt röra benet ger misstanke om diagnosen. I många regioner finns så kallade “snabbspår” där ambulanspersonal kontaktar sjukhus/akutmottagning direkt för vidare handläggning och röntgenundersökning. 

I de allra flesta fall räcker det med en slätröntgen av höft och bäcken för att ställa diagnosen. Om slätröntgen inte visar tydlig frakturbild, men anamnes och symtom inger klinisk misstanke om höftfraktur, kan kompletterande undersökning med MRT bli aktuell. 

De flesta patienter opereras inom 24–48 timmar då tidig operation har visat sig minska morbiditet och mortalitet. Trots detta är mortaliteten efter fyra månader cirka 19 % och 10 % av patienterna förlorar sin gångförmåga. 

Läs mer om höftfraktur, behandling, vidare utredning och prognos i vår medicinska översikt om höftfraktur

 

Annons
Annons


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.