Håll koll på säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Nu är årets influensa på ingång och det är dags för landstingen att börja vaccinera. Vilken influensa kommer dominera 2018? I fjol fungerade inte vaccinet optimalt – hur ska man förhindra att samma sak händer även i år? Här berättar Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, mer om säsongsinfluensan. Du som läkare kan hjälpa till att övervaka sjukdomen.
Influensa A (H1N1)pdm09 är den influensatyp som förväntas dominera under årets influensasäsong. Denna influensatyp gjorde entré 2009 och kom i folkmun att kallas för svininfluensan. Idag klassas den som säsongsinfluensa och det är ett annat vaccin som används än det under pandemin 2009, menar mikrobiolog Mia Brytting som arbetar med influensaövervakning på Folkhälsomyndigheten.
Att det just är denna influensatyp som hon misstänker kommer dominera under 2018/2019 beror på att den inte har cirkulerat på två år.
– Jag har också tittat på vad som har cirkulerat på södra halvklotet. Men där kan man ju inte säga att det är en entydig bild, det hänger ju lite på var jag tittar på södra halvklotet. Är det Sydamerika, Sydafrika elle Australien? Men jag har tittat på vad som är på väg uppåt och vad det är som har cirkulerat i landet, det är så man lägger ihop pusslet.
LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om influensa
Brister med förra årets influensavaccin
Samma pussel läggs varje år men det är inte alltid som man prickar helt rätt, vilket skedde i fjol. Det då trevalenta vaccinet bestod av både influensa A-stammarna, A(H3N2) och A(H1N1)pdm09, samt en av de två linjetyperna av influensa B, det vill säga B/Victoria eller B/Yamagata.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
– Och då valde man B/Victoria, men så var det B/Yamagata som dominerade. Med fel B-linjetyp blev det ju inte ett optimalt vaccinskydd, säger Mia Brytting.
– Men då ska man komma ihåg att influensa B ursprungligen bara var en enda variant fram till på mitten av 80-talet, säger hon.
Det var först då man såg att det de två influensa B typerna hade glidit så långt ifrån varandra att de började klassificeras som två olika linjetyper.
Nytt för i år är att de flesta landsting kommer ha det fyrvalenta vaccinet som innehåller båda B-linjetyperna, berättar Mia Brytting.
Skepticismen mot vaccin växer
Det blåser vaccinkritiska vindar över Europa och i Sverige. Bland annat sa socialminister Annika Strandhäll (S) så här i en intervju med Svenska Dagbladet i september 2018:
“Vi har sett tydliga tecken på vaccinmotstånd också i Sverige i form av sjukdomar som mässling som börjat sprida sig igen”.
Så hur ser skepsisen ut när det kommer till vaccin mot säsongsinfluensa?
Enligt Mia Brytting gick vaccinationstäckningen ner de närmaste åren efter pandemin 2009, för att nu återigen ligger på samma nivå som innan 2009.
– Självklart finns frågor och funderingar, men vaccinationstäckningen är som tidigare. Men jag tycker att den generellt sett är för låg, säger hon.
Dock är det svårt att se hur många som vaccinerar sig mot säsongsinfluensa eftersom det saknas vaccinationsregister för hela befolkningen.
– Men det vi ser är att vi har många personer, som tillhör medicinska riskgrupper och som inte är vaccinerade, som hamnar på intensiven. Och det betyder då att de som vaccineras kanske inte hamnar där. Vissa hamnar där, men många gör det inte, säger Mia Brytting.
Hjälp till att övervaka influensan
Tisdagen den 6 november börjar landstingen vaccinera och majoriteten hinner vaccinera alla som vill innan jul. Influensaaktiviteten börjar öka i december och avtar vid jul och nyår, för att sedan ta fart igen i januari och nå sin topp i februari.
Folkhälsomyndigheten har uppdraget att hålla vården, myndigheter och allmänhet informerade om hur influensan sprider sig i befolkningen. En av övervakningsmetoderna är ett enkelt näsprov på patienter med influensaliknande sjukdom, så kallad sentinelprovtagning.
Nu söker myndigheten frivilliga läkare som vill hjälpa till med sentinelprovtagningen. Du kan anmäla dig här >>
Enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot säsongsinfluensa till dessa:
- personer 65 år eller äldre
- gravida efter graviditetsvecka 16
Personer med sjukdomar eller tillstånd som:
- kronisk hjärtsjukdom
- kronisk lungsjukdom (t.ex. KOL och svår astma)
- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (t.ex. extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
- kronisk lever- eller njursvikt
- diabetes mellitus
- tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling