Snabb spridning av små tumörer i bukspottkörteln
En ny studie vid Lunds universitet visar att det finns en spridningsrisk även på mycket små cancertumörer i bukspottkörteln.
Studien, som är publicerad i tidskriften British Journal of Surgery, är baserad på cirka 60 000 patienter med bukspottkörtelcancer. I 30 procent av fallen, där tumören var max fem millimeter i diameter, hade cancern redan spridit sig utanför bukspottkörteln.
– Den här tumören är smart så när det blir en dottersvulst tar den med sig en likartad mikromiljö till den nya tumören, säger Roland Andersson, professor i kirurgi och expert på cancer i bukspottkörteln.
Öka förståelsen för tumörerna
Antalet drabbade av den aggressiva cancerformen har ökat under de senaste åren, vilket Roland Andersson menar är oroväckande då denna cancer inte går att behandla om den spridit sig utanför bukspottkörteln. Tidigare har forskningen pekat på att om cancern upptäcks när tumören fortfarande är liten är chanserna goda att bota patienten. Den nya studien talar dock för att så inte är fallet.
Nu riktas forskningen mot en metod som går ut på att identifiera markörer som indikerar bukspottkörtelcancer.
– Så framtiden ligger i att skapa en panel som är så träffsäker att man redan steget före de kliniska symptomen kan hitta det här, säger Roland Andersson.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6659518