Skonsam strålbehandling nyttjas inte av många landsting
Specialkliniken Skandio i Uppsala erbjuder en mer skonsam strålbehandling för viss typ av cancer. Kliniken i ägs av sju landsting, men finansieras av alla landsting i Sverige. Trots detta är det få landsting som nyttjar kliniken, det rapporterar Sveriges Radio, Ekot.
Specialkliniken Skandio i Uppsala ger protonstrålbehandling för cancer. Men patienter som skulle ha nytta av behandlingen får den inte, menar klinikens verksamhetschef Kjell Bergfeldt.
– Det är jag övertygad om. Det finns fortfarande ett antal patienter i Sverige som skulle vara betjänta av protoner som idag inte kommer hit.
Bättre alternativ för barn med cancer
Chansen till att bli botad är i princip lika stor som för traditionell strålbehandling, dock är chansen till ett friskt och långt liv bättre. Metoden är mer skonsam för framförallt barn och personer med hjärntumörer.
Trots det har kliniken fått in långt färre patienter än tänkt. Knappt 300 patienter kommer att få behandlingen i år, jämfört med de 1000 som var tänkta när kliniken startades.
Ojämn fördelning över landet
Andelen patienter som blir remitterade till kliniken är ojämnt fördelat över landet.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
Från Dalarna har 30 patienter remitterats jämfört med fyra patienter från region Jönköping. Att få patienter från Jönköping har skickats till kliniken menar verksamhetsansvarig på onkologikliniken på länssjukhuset i Ryhov i Jönköping beror på att den vanliga behandlingen är lika bra och att det saknas tydliga anvisningar kring vilka cancerpatienter som protonstrålningen lämpar sig bäst för.
- Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7097855