Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Diagnos ställs innan sjukdomen bryter ut

Många patienter med allvarliga sjukdomar blir inte bättre av sina läkemedel eftersom behandlingen påbörjas så sent. Nu lanseras en unik strategi för att upptäcka sjukdomsförloppet i dess allra tidigaste fas. ”Vi angriper ett av sjukvårdens största problem”, säger professor Mikael Benson vid Linköpings universitet.

Publicerad den: 2015-11-13

Annons

Det är ett internationellt forskarteam, lett från Linköpings universitet, som ligger bakom den nya studien.

– Vi angriper ett av sjukvårdens största problem, som leder till stort lidande och enorma kostnader för mediciner och läkemedelsutveckling. En viktig orsak är att behandling ofta inleds först när patienten har tillräckligt många symtom för en diagnos med konventionella metoder, säger professor Mikael Benson vid Centrum för individualiserad medicinering, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Den nya strategin går ut på att analysera T-celler som ansvarar för att läka skadad vävnad eller bekämpa mikrober. Dessa celler är kända för att tidigt känna av förändringar i kroppen vid ett stort antal sjukdomar.

Undersöker genaktiviteten

I sin studie har forskargruppen undersökt genaktiviteten hos T-celler som ursprungligen kommer från flera inflammatoriska, maligna och metabola sjukdomar. Man upptäckte då att genaktiviteten skilde sig mellan prov från friska individer respektive sjuka. Forskargruppen tog därefter fram en matematisk modell som användes för att identifiera vilka gener som startade aktiviteten.

– Vi antog att sådana gener skulle kunna användas för att ställa tidig diagnos. För att testa detta undersökte vi T-celler från tidiga, symtomfria stadier av multipel skleros och pollensnuva. Det bekräftade att dessa gener kan fungera som sjukdomsmarkörer även när patienten inte har några symtom, säger universitetslektor Mika Gustafsson.

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Kan ge effektivare behandling

Annons
Annons

De föreslår att dessa gener ska prövas diagnostiskt i stora studier där patienterna följs under lång tid.

En allt tidigare diagnostik bidrar till effektivare behandling. I förlängningen kommer detta att öka intresset för regelbundna hälsokontroller med syftet att tidigt upptäcka och behandla eller förhindra sjukdom, på samma självklara sätt som vi ser på bilprovning och bilservice. Egentligen är det konstigt att vi har ett effektivare sätt att hantera bilars hälsa än vår egen.

    Källor

  • Linköpings universitet - http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.659152/?l=sv

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.